Jdi na obsah Jdi na menu
 


Školní řád

Ú v o d

 Škola vydává tento řád v souladu se zák. č. 561/2004 Sb. Obsah školního řádu vyplývá z tohoto zákona. Školní řád vychází z předpokladu, že žák studuje v gymnáziu dobrovolně. Z tohoto faktu vyplývá dobrovolná pravidelná docházka, odpovídající studijní přístup, jednání a vystupování podle zásad společenského chování (viz § 21, § 22 zák. č. 561/2004 Sb.). Škola garantuje svým žákům dodržování práv daných Všeobecnou deklarací lidských práv a Evropskou úmluvou o právech dítěte, bezpečnost a ochranu zdraví, ochranu před sociálně patologickými jevy a projevy diskriminace nepřátelství a násilí. Žák se snaží svým chováním a vystupováním co nejlépe reprezentovat školu i mimo vyučování.

 A. Obecné zásady

1.      Na počátku každé vyučovací hodiny je žák povinen být ve třídě na svém místě a mít připraveny věci potřebné pro výuku.

2.        V šatně je možno se zdržovat pouze po dobu nezbytně nutnou před a po vyučování.

3.        Žáci smějí ponechávat své věci pouze na místech k tomu určených (skříňka, uzamčená třída, uzamčená šatna). Mimo tato místa nesmějí žáci nechávat své věci bez dozoru, škola neodpovídá za jejich poškození, či zcizení.

4.        Dvojice žáků si bude odkládat své svršky a předměty potřebné pro výuku do přidělené skříňky v prostoru šaten, za kterou zodpovídá. Skříňka musí být neustále uzamčena. Rezervní klíč je v zapečetěné obálce uložen u třídního učitele. Povinností pokladníků či jiných žáků, pověřených učitelem vybírat finanční částky, je okamžitě uložit obnos peněz
u hospodářky školy ve školním trezoru. Za finanční částky, donesené žáky do školy, škola neodpovídá. V odůvodněných případech mají žáci možnost uložit si vyšší finanční částky po dobu výuky v trezoru školy. Ztráty z uzavřené skříňky, nebo uzamčené šatny je nutno ihned nahlásit třídnímu učiteli, nebo výchovnému poradci, případně vedení školy.

5.        Ztrátu či nález jakýchkoli věcí žáci i h n e d ohlásí třídnímu učiteli.

6.        Žák se po příchodu do šatny přezuje do domácí obuvi (se světlou podrážkou), kterou nesmí po vyučování zanechat volně v šatnách, lze ji ponechat v přidělené uzamčené skříňce. Žák vstupuje do školy pouze vchodem do šaten, školu rovněž opouští pouze tímto vchodem, není-li výjimečně stanoveno jinak.

7.        Určená pořádková služba zajistí před začátkem výuky křídu, houbu a připraví tabuli a prostor třídy k výuce. Přináší pomůcky do vyučování dle pokynů vyučujícího. Pořádková služba třídy oznámí po pěti minutách po zvonění nepřítomnost vyučujícího ve třídě vedení školy.

8.        Do tělocvičny, posilovny, laboratoří a učeben výpočetní techniky a cizích jazyků mají žáci přístup jen s vyučujícími
a pomůcky mohou používat pouze na jejich pokyn.

9.        Žák má právo po druhém ústním zkoušení v jednom dnu požádat vyučujícího, aby nebyl dále ústně zkoušen.

10.     Učitel je povinen sdělit po každém zkoušení žákovi známku.

11.     Žák řeší své problémy prostřednictvím svého třídního učitele, v případě jeho nepřítomnosti zastupujícího třídního učitele.

12.     Žák pověřený třídním učitelem vyřizuje za žáky dané třídy všechna potvrzení a žádosti na sekretariátě školy v úředních hodinách, veškeré žádosti o potvrzení o návštěvě školy přijímá p. Veselá v knihovně, vyřízené žádosti si žáci vyzvednou následujícího dne tamtéž.

13.     Žákům se zakazuje opouštět o přestávkách areál školy, pouze v případech hodných zvláštního zřetele po dohodě s třídním učitelem, v případě jeho nepřítomnosti, s vedením školy, lze toto povolit. Výjimkou je rozvrhem, příp. suplováním stanovená doba oběda ve školní jídelně (viz bod 24.). Pokud se žáci během volných hodin mezi dopoledním a odpoledním vyučováním  nezdržují ve škole, škola za ně nezodpovídá.

14.     Žákům je dovoleno otevírat okna v budově školy pouze za účelem větrání.

15.     Žákům se nedoporučuje dojíždění autostopem.

16.     Žákům je zakázáno manipulovat s termostatickými hlavicemi radiátorů, s jakýmikoliv el. spotřebiči, vypínači v rozvaděčích, jističi, el. vedením apod. bez dozoru učitele.

17.     Žák nesmí bez svolení učitele manipulovat s technickým zařízením učeben (ovládací prvky, televizory, počítače, dataprojektory, zesilovače apod.).

18.     Žák je povinen udržovat své pracovní místo v čistotě a pořádku, na závěr vyučování uloží židli na lavici. Pořádková služba společně s příslušným vyučujícím kontroluje po vyučování uzavření oken a pořádek ve třídě.

19.     Každou zjištěnou závadu na zařízení a vybavení školy je žák povinen neprodleně hlásit přísl. vyučujícímu, případně třídnímu učiteli.

20.     Žák je povinen šetrně a hospodárně zacházet se svěřenými učebními pomůckami a šetrně zacházet se zapůjčenými učebnicemi.

21.     Žák je povinen chránit své zdraví i zdraví jiných osob, se kterými přijde během školního vyučování do styku.

22.     Každý úraz je žák povinen okamžitě hlásit přísl. vyučujícímu, případně třídnímu učiteli, nebo výchovnému poradci, nebo vedení školy. Pokud je žák svědkem úrazu a postižený sám není schopen úraz hlásit, ohlásí to okamžitě výše uvedeným. V rámci svých možností a schopností žáci poskytnou první pomoc.

23.     Žák je povinen se účastnit proškolení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a o požární prevenci, které provádí třídní učitel, a speciálních proškolení v rámci práce v laboratořích, výuky tělesné výchovy, výpočetní techniky atd., před mimovyučovacími akcemi apod., což vše stvrzuje svým podpisem. Úrazy a škody způsobené odcizením, vzniknou-li porušením Školního řádu, dalších vnitřních předpisů, řádů a pokynů k ochraně zdraví a bezpečnosti, s nimiž byli seznámeni, nebudou odškodňovány.

24.     Žáci se stravují ve školní jídelně pouze v hodinách k tomu určených rozvrhem hodin. Po dobu oběda si žáci nechávají tašky ve svých uzamčených skříňkách v šatně gymnázia, poté přechází do školní jídelny, při přesunu dbají své osobní bezpečnosti.

25.     Žák dodržuje provozní řád jídelny, zásady slušného chování a stolování.

26.     Žák je povinen se přezouvat v šatně před jídelnou a řídit se pokyny školního dozoru v jídelně.

27.     Žák do školy nepřináší předměty nebo látky, které by mohly ohrozit zdraví ostatních. Rovněž nepřináší do školy cennosti, příp. větší částky peněz.

28.     Vestibul Základní školy, Komenského ul. ve Vítkově se nedoporučuje používat jako průchod.

29.     Žáci školy odpovídají škole za škodu, kterou jí způsobili při teoretickém nebo praktickém vyučování anebo v přímé souvislosti s ním. Pokud ke škodě došlo při výchově mimo vyučování ve školském zařízení nebo v přímé souvislosti s ní, odpovídají žáci za škodu školskému zařízení.

30.     V případě, že mají žáci během dopoledního vyučování volnou hodinu, mohou se zdržovat pouze v knihovně - studovně, kde je zajištěn ped. dozor nebo pracovat v učebně  komunitního centra (12.00 – 15.00). Totéž platí, čekají-li přespolní žáci na odjezd autobusu, nebo vlaku (13.45 –15.00), příp. na vyučování (6.30-7.50). Po ukončení vyučování event. zájmové činnosti se místní žáci nezdržují ve škole, ale neprodleně odcházejí domů.

31.     Žák se taktně a slušně chová v dopravních prostředcích a dodržuje zásady přepravní bezpečnosti.

32.     V areálu školy a na školních akcích platí zákaz nošení, držení, distribuce a zneužívání návykových látek a rovněž provozování hazardních her (Věstník MŠMT č. 7/1999). Porušení tohoto ustanovení bude klasifikováno jako hrubý přestupek a budou z něj vyvozeny patřičné sankce /viz Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků/.

33.     V době vyučování a na školních akcích je zakázáno kouřit. Dobou vyučování se rozumí vyučování i přestávky. V areálu Základní školy, Komenského ul. a gymnázia platí zákaz kouření neomezeně, tedy i mimo vyučování a v době prázdnin.

34.     Žáci žádají v případě závažné soukromé návštěvy (tj. zákonných zástupců, sourozenců, prarodičů) o uvolnění
z vyučování vedení školy. Všechny ostatní návštěvy se ohlásí na sekretariátě školy - v těchto případech jsou žáci uvolňováni jen o přestávkách.

35.     Žákům je dovoleno používat mobilního telefonu pouze o přestávkách.

36.     Za závažné nebo opakované porušování školního řádu může být žák potrestán podle Pravidel pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků.

37.     Zamešká – li žák v daném předmětu více než 20% vyučovacích hodin v půlročním klasifikačním období, může vyučující tohoto předmětu navrhnout žákovi dodatečnou zkoušku, kterou může vyučující navrhnout rovněž tehdy, jestliže žák vlastním zaviněním nebyl klasifikován z hlavních tématických celků daného předmětu za pololetí.

 B.  Omlouvání neúčasti ve vyučování

 1.        Třídní učitel omluví nepřítomnost žáka na základě omluvenky, u nezletilých podepsané zákonným zástupcem žáka. Omluva z rodinných důvodů, př. pro nevolnost či zaspání je akceptována jen při jednodenní absenci, a to nejvýše celkem třikrát za pololetí.

2.        Odchod žáka ze školy během vyučování bez souhlasu vyučujícího není povolen. Z jedné vyučovací hodiny žáka uvolní příslušný vyučující, u nezletilých na základě písemné žádosti zákonného zástupce, z jednoho učebního dne žáka uvolní třídní učitel, u nezletilých na základě písemné žádosti zákonného zástupce, v ostatních případech rozhoduje ředitel školy na základě písemné žádosti žáka, u nezletilých zákonného zástupce. Před ukončením vyučování mohou nezletilí žáci odcházet ze školy pouze v doprovodu zákonného zástupce, nebo se souhlasem příslušného učitele na základě písemné žádosti zákonného zástupce, event. s okamžitou telefonickou informací zákonnému zástupci.

3.        Nemůže-li se (nezletilý) žák zúčastnit vyučování z důvodu, který nemohl předem předvídat, je (u nezletilého zákonný zástupce žáka) povinen nejpozději do tří dnů oznámit třídnímu učiteli důvod nepřítomnosti (dle odst. 2) § 67 a odst. 1) §50 zák. č. 561/2004 Sb. v platném znění), a to osobně, telefonicky, písemně nebo elektronickou formou.

4.        Jestliže se žák, který splnil povinnou školní docházku, neúčastní po dobu nejméně pěti vyučovacích dnů vyučování
a jeho neúčast není omluvena, vyzve ředitel školy písemně zletilého žáka nebo zákonného zástupce nezletilého žáka, aby neprodleně doložil důvody žákovy nepřítomnosti, zároveň upozorní, že jinak bude žák posuzován, jako by vzdělávání zanechal. Žák, který do deseti dnů od doručení výzvy do školy nenastoupí nebo nedoloží důvod nepřítomnosti, se posuzuje, jako by vzdělání zanechal posledním dnem této lhůty, tímto dnem přestává být žákem školy (odst.2 § 68 zák. č. 561/2004 Sb.v platném znění).

Odry, 2. 6. 2011                                                                             Ing. Zuzana Polášková

                                                                                                                  ředitelka školy